12 September 2007

' \ ,

Inca din liceu am realizat ca Romania este un popor resemnat.

Si eu fac parte tot din gloata. Cand se intampla o nedreptate, si mai aveam chef de scandal, nimeni nu se baga, pana m-am resemnat si eu.

Aveam in liceu un profesor de romana (Surtu Nicolae), gras si libidinos, care ne povestea tot felul de tampenii, cu zoofilii si tot felul de porcovarii. Dadea note mari daca aveai un decolteu generos, te pupa pe gura de ziua ta etc. Multe colege se tot pisoiau pe langa el. Mie mi=a fost totimpul scarba si nu am facut compromisuri. Dar lucrand in Minister, avea pile, nu aveai ce-i face. Sau cel putin asa se zicea, si nimeni nu facea nimic. La sfarsitul clasei a 12a, unul dintre cei 3 baieti din clasa nu a mai suportat persecutarile lui si l-a facut bine de tot de kkt. Scurtu a amutit, dupa ce a ripostat nimic si nu a avut ce-i face. Noi toate eram socate, si nu pot uita ca cineva chiar a putut sa il infrunte, si parca am simtit ca astfel si eu m-am razbunat.
ps: Profesorul inca preda la liceul nostru! Multi profesori si din alte licee stiu de el, si nu a facut nimic. Bulina mea, acu cativa ani, fiind profa, a trebuit sa fuga prin cancelarie de el, pe sub mese, sa scape sa nu o pupe pe gura. infect!

Dupa o discutie cu o prietena, mi-am amitit toate intamplarile in care ar fi trebuit sa actionez, dar nu am facut-o. Si ma refer la facultate. O singura data tin minte sa ma fi revoltat, la semiotica normal, cand am luat 1 pe un proiect facut de mine, muncit 3 zile. Seminarista m=a facut mincinoasa (eu NU mint) si a tipat la mine ca am tupeu sa ripostez cand e clar ca am copiat pana cand m-a facut sa plang de nervi. Ulterior in rere am trimis profului proiectul,mi-a zis ca imi da 10 cu felicitari si daca vreau sa imi fac licenta cu el.. ...

Tot atunci anul trecut, dupa ce ni s-a zis in vara ca poti trece cu4 nu cu 2 restante, toti si-au lasat cate 4. in sept aflam ca se face o sesiune "extraordinara" in care tre sa platim 1 milion restanta. era ok pt cei care nu aveau cum trece anul, insa ni s-a zis ca daca nu le luam pe TOATE nu trecem anul. Oamenii s-au revoltat p grupul SNSPA, dar nimeni nu a facut nimic. Abia dupa discutia cu prietena mea mi-am dat seama ca daca toti am fi iesit in fata facultatii, venea si presa, si imediat si-ar fi retras aceasta magarie, pentru ca nu aveau cum sa o explice. Dar nimeni nu a facut nimic...

Acum 2 zile, restanta la franceza. Intarzie 1 ora, ne fatzaie dintr-o sala in alta, pe urma ne scoate, si ne zice ca nu merge xeroxul si dam oral... nu zic ca asa ceva NU se face, ce sa mai zic ca a inceput sa tina 6 oameni o ora, si pe juma din ei ii pica. Am zis pe-acolo: hai ma, facem o petitie ceva, dam cu semnturi si ducem la decan, asta e bataie de joc. toti au tacut malc.. nimeni nu s-a bagat... acu ni se promite un rere de razbunare.

Corolar: chiar suntem un popor de resemnati, pana si noi, "viitorul popurului", "tineretul stralucit" nu isi revendica drepturile. ne lasam batuti fara nici macar a incerca. Frica si pasivitatea, lasitatea si resemnarea sunt cuvintele care ne caracterizeaza de sute de ani. Istoria a fost rescrisa pentu a parea un popor brav, but look again!


18 comments :

  1. Anonymous11:02 PM

    bai...pentru mine scurtu inseamna acum o parte din farmecul si funul din liceu...da, atunci parea libidinos si un nenorocit cateodata dar trebuie sa recunosti ca era funny...si acum cand ma gandesc cum ne alerga prin clasa rad de fiecare data:)
    mushi

    ReplyDelete
  2. ai mah mushi.. ce farmec? pe mine m-a lasat cu sechele. ca isi vantura cristinica tatzili si lua 10... ma doare undeva. nu o sa uit ever de sf ion, cand m=a apucat de mainile alea sunculoase si transpirate, si a incercat de 7 ori sa ma pupe pe gura pana a reusit. a fost horror. astfel de oameni nu trebuie sa exista in invatamant. cah!

    ReplyDelete
  3. Anonymous1:49 AM

    - am facut 'revolutie' si n-am mai dat examane de licenta. pe fata: "dar le-am copiat 5 ani de zile de ce sa le copiem din nou"
    - am batut profi SI seminaristi (trecand podul din regie) care picau serii intregi si au trecut de la 4-5 la 9-10
    - mi-am pierdut un weekend si facand un referat unui 'zbir' aratandu-i ca 'greseste' ca sistemul pute si schimbarea vine de la noi. la primul examen a venit si si-a cerut scuze si a zis ca incercat sa ne fie 'ca un tata', etc. prima data cand a dat 10 de cand stiam noi. dar a fost o schimbare onetime-only. io! only.
    - am incercat sa punem pe picioare 'Clubul Studentilor E. pt Literatura'. so funny! facultate tehnica. au fost doar 2 sedinte.
    - am invatat la toate mu-ile care picau pe vara si le-am luat cu 6. desi am avut un parcurs usor.
    - ne-am luptat intotdeauna pt un camin mai bun. le-m obtinut. dupa noi aproape etajele s-au dat la alte facultati.
    - am dat doua examene in acelasi timp, de la aceiasi ora in aceiasi zi si le-am luat pe amandoua. altii au facut 2 facultati in acelasi timp (like Medicina si Chimie) si comprimau si ani si aveau pe iarna 3x de examene. si au reusit. nu le-a adus nimic in plus asta.
    - copiam la toate examenele care se puteau: unii se 'specializau' pe teorie, altii pe 'exercitii'. mergea. chiulit in grup, initiative spontane nu mai zic.
    - incercam sa mergem la toate activitatile extra-curiculare si sa dovedim 'ceva'. eu eram cu pedagogia. in afara de 'valuri' n-am demonstrat nimic, nici nu mi-am ridicat diploma de...
    - mergeam la cursuri la alte facultati. for fun. desi si acum imi aduc aminte cu mare placere de cursurile lui Cartarescu de la Literatura. mai erau si altii care faceau la fel.

    cam atat. cred. a fost o studentie frumoasa.

    ReplyDelete
  4. Vai Yoli...nu stiu daca sa rad sau sa plang. Sa rad fiindca se pare ca peste tot e la fel, fiindca si eu am avut un prif libidinos ca al tau in liceu. Pe noi ne-a chemat la un examen profa de drept pe toti la aceeasi ora si apoi a constatat "cu uimire" ca nu incapem cu x locuri distanta intre noi, asa ca a decis ad-hoc ca ultimele 2 grupe sa revina peste 3 ore. Adica ce, sunteti studenti, aveti timp! plimbati-va 3 ore! si multe multe chestii dinastea. Mda, si sa plang imi vine cam tot din acelasi motiv, ca peste tot e la fel :(

    Eu am mai protestat pe la diverse chestii dar de cele mai multe ori nu prea a avut rezultat. Asa ca m-am resemat!? :((

    ReplyDelete
  5. gigix du-te de doneaza sperma :)

    ai ce povesti :) asta nu sufar eu. nici din liceu mare lucru nu am ce povesti fain, in afara ca totimpu cand planificam un chiul in masa se mai trezeau cativa tocilari sa ramana, si sa ne strice out master plans :P si ma rog mici alte pvestioare

    incredibil dar chiar si la facultate exista exact acelasi gen de persoane, care nu dau nimic la nimeni si nu ajuta pe nimeni cu nimic. in rest cam toata lumea e prea comoda sa faca ceva. pff

    si nu vrei sa vii si la mine azi la examen sa-i spui profului ca nu e tocmai normal sa faci un proiect de management al proiectelor de 120 de pagini?

    am multe de zis dar aparent trebuie sa invat :) da, ai avut o studentie pe cinste! :) dar cred ca acest gen a disparut o data cu cei care au acum 25-26 de ani. poate pentru ca au prins revolutia si aveau spiritul asta revolutionar, dorinta de face o schimbare. ma rog, eu aveam 4 ani. si acum toti au de toate si ii doare undeva ..

    iris, tu de ce nu mi-ai raspuns pe mess? :|

    ReplyDelete
  6. Aaa, Yoli m-am uitat pe mess si nu am niciun offline :-S Dar la mine nu mai merge messul si intru de pe mail. Dar uite, te vad acum online! Gonna say hi !

    ReplyDelete
  7. tre sa scriu un articol legat de studentia mea.mai ales ca azi am dat restanta impartiti in 2 sali.in una s a copiat pe rupte in alta nu a miscat musca.ghici in care am picat eu?

    ReplyDelete
  8. daca tot suntem la dezvaluiri: in anul I mi-au pierdut foaia de examen, a trebuit sa dau in toamna caci nu puteam demonstra ca am fost pt k nu facuse prezenta (k toti profii de la limbi straine)de 2 ori s-a intamplat sa nu mi se treaca notele in catalog, iar secretara sa-mi spuna ca nu m-am prezentat la examen, de n ori s-a intamplat sa nu ni se comunice notele si cand am fost la secretariat sa ne dea afara in suturi si sfarsitul apoteotic: profa de stilistica a facut spagatul (ala cu un picior in fata unul in spate)pe catreda, dupa ce cursul trecut nu se prezentase pt k avusese aerobic :))..in liceu am avut un prof de istorie care ne-a marturisit f serios k el e zeu, iar proful de kimie zicea "du-te fa si te pise" dak greseai...cat despre resemnare..despre asta e si miorita, iar istoria spune totul..ne e teama de consecinte si nu suntem uniti, pt k avem valori diferite si pt k binele si raul sunt notiuni relative..pt k unii cauta fericirea in vile si masini scumpe, in timp ce altii o gasesc intr-o floare ...pt k ..nu avem puterea...

    ReplyDelete
  9. sa nu incep si eu andreea cu tzacanitii din liceu. dar hai.. ca e tentant :P

    aveam pe una de chimie care zicea ca nucleul este sarea, care purifica, si alea de se invart in jur sunt in forma de cruce, ca e ceva dat de la dzeu. era o pocaita si juma de ora facea numai religie. ala de economie la fel. una de engleza in tabara mi-a zis ca ea stie unde imi tin sosetele. ca tatal ei e detectiv. ala de engleza venea beat, directoarea dadea 10 numai la vedete, si te punea sa inveti cuvant cu cuvant lectia. aia de la tina.. ai de curu ei :)) am crezut ani de zile ca e gravida, dar nu intelegeam de ce nu mai iese pleodul, si luam tezele spunandu-i ce frumoasa e, ce bine ii sta in rochia aia, cum ii accentueaza trasaturile, si se rusina toata :)) .. dusa rau de tot saraca.. aia de psiho/ filozofie mare cat un elefant ne povestea cum a fost ea balerina, si spunea ca a creat ce stiu ce idee, si cita din vreo carte.

    iar in generala: una de muzica isterica, a dat intr=un elev cu o bucata de banca :)), diriga, sarmalutza ii ziceam, avea un coc imennnss. o data am vazut o ganganie in el. cand trecea aia de chimie in laborator pe langa tine trebuia sa iti tii respiratia cat poti de mult, si daca vb cu tine mai mult, dadeai sa lesini.:P aia de geografie totimpul anii '60, batrana asa, avea cred ca zeci de compleuri cu fusta si vesta asortate.

    multe amintiri. toate funny acum.. in afara de Scurtu, mentionez :)

    ReplyDelete
  10. =)) am crapat de ras citind ultimul comment:))..si culmea, la latina aveam una careia trebuia sa-i citesti horoscopul, sa-i dai in carti si sa-i citesti in palma...cred k e materia de vina :))

    ReplyDelete
  11. :))
    vreau si eu sa imi citesti in palma :P

    ReplyDelete
  12. Anonymous10:55 PM

    Speaking of Scurtu.. un fost coleg de clasa s-a gasit in a 12-a putin inainte de terminarea scolii se ia la un fel de bataie(mai exact impins peste banci si vorbe grele :) ) cu Scurtu. A iesit ceva scandal, toata lumea socata, dar pana la urma s-a terminat cu bine :)
    Si da, in majoritatea cazurilor oamenii nu reactioneaza atunci cand trebuie pentru ca pur si simplu le este frica, jena sau mai stiu eu ce.

    Anyhow, take care!

    klaus

    ReplyDelete
  13. :) nu ne-am auzit de mult. da un add pe mess

    ReplyDelete
  14. Anonymous1:30 PM

    scurtu a fost si proful meu! si nu era deloc distractiv sa te alerge pe holuri ca "sa te faca un tangou" !! haios era doar cand facea demonstratii de jujitzu in clase!
    si fiti siguri ca avea pile la minister!cred ca mai preda si acum...

    ReplyDelete
  15. ai fost si tu in laszar? :|:|:| sau a predat si prin alte licee? ce weird.. ce coincidenta.. ce scarbos..

    ReplyDelete
  16. Anonymous5:03 PM

    incep sa vad ca sunt din ce in ce mai multi care se regasesc in povestile scarboase si nedrepte din cadrul facultatilor bucurestene sau din tara. tocmai m-am izbit de un profesor celebru de romana cel putin in bucuresti. d-l theodor hristea, care mi-a pierdut foaia de restanta si refuza cu indarjire sa ma lasa sa ajung sa dau licenta in februarie. dupa ce m-a jignit, mi-a zis ca am visat, ca nu stiu de capul meu, a sunat la secretariat si a spus ca" are o studenta ametita care nu stie de capul ei langa el care, vezi dom'le, sustine ca i s-a pierdut lucrarea" umilita si fara sanse de a mai apuca licenta din februarie, incerc sa trimit un mail la minister sa mi se spuna si mie cat timp sunt obligati sa pastreze foile de examen. daca aveti senzatia ca ministerul educatiei are adresa de mail va inselati amarnic. nu pot fi contactati decat prin telefon, unde ca de obicei la noi in tara, nu raspunde nimeni. avand doua restante acum la minunatul domn hristea si trebuind sa astept 2 sesiuni ca sa ajung sa-mi ating foaia de licenta ma intreb: chiar nu exista o modalitate de a le rupe elanul comunist acestor fosile?

    ReplyDelete
  17. sa te mint? :P

    pai logic si realist trebuie sa .. moara :) si poate urmatoarele generatii de profi vor fi mai rasariti.. desi... prostia nu exista numai la nivelul profilor batrani. si eu am un prof care m=a sanctionat cand am zis ceva rau de comunism, dar e o enciclopedie pe picioare.. iar aia tineri..

    dar am si unul tanar care si acu de ani de zile nu imi trece colegii la examen.. uneori cu 4 90.. numai de-al naibii.. are 28 de ani. si materia este cea mai inutila ever. dupa cum zicea gigix, am ajuns la concluzia ca numai o mama buna de bataie i=ar face sa priceapa ca nu toti pot intelege anumite lucruri, si trebuie la un mom dat sa le dai 5-ul si gata.. nu sa ii torturezi pentru ca nu invata un dictionar de cuvinte pe care NICIODATA nu le vei folosi.. frustrant. eu am trecut :D

    ReplyDelete