03 July 2007

saved by the bell




De mult timp tot vreau sa va spun...

..de unde vine expresia "saved by the bell " :)


Insemnand o salvare in ultimul moment, aceasta expresie a aparut in Anglia medievala, cand, in lipsa de cosciuge, trebuiau sa scoata oasele si sa refoloseasca cosciugul... Egnlezii au gasit multe dintre ele zgariate in interior. brr... Astfel au inteles ca unii sunt ingropati de vii si ca oamenii nu stiu sigur cand un om ESTE sau NU mort :)

Eu stiam ca englezii obisnuiau sa bea ceva substanta care in combinatie cu materialul din care era facut pocalul.. paharul, ii facea sa lesine pentru ceva zile, si prima impresie cand il vedeai pe om picat la marginea drumului era ca e mort. Cel mai probabil majoritatea oamenilor erau ingropati de vii din cauza bolilor: ciuma bubonica, malarie, lepra.


Solutia: legarea unei funii de mana mortului care sa duca sus la suprafata, unde era prins un clopotzel. Daca omul o fost ingropat de viu, cand se trezea tragea de funie si era salvat :). Oamenii salvati se numeau "dead-ringers" iar cel care statea special noaptea in cimitir pentru a asculta daca suna vreun clopotzel era "graveyard shift"

Se spune din vechi timpuri ca un clopot poate indeparta spiritele rele. (ex: clopotul bisericii)


3 comments :

  1. De chestia asta ca aveau clopotel ca sa se stie daca au fost ingropati de vii stiam si eu....creepy, dar chiar e adevarat. Nu stiam ca de acolo vine expresia. Credeam ca e din cauza ca de multe ori cand nu stii, la scoala te asculta profu si taman atunci suna de pauza si ai scapat :P

    ReplyDelete
  2. Anonymous9:53 PM

    pai prin '30 a s-a vehiculat expresia si in box, acum si cu sunatul la ora.. serialul "Saved by the bell".. cam astea sunt cele mai intalnite utilizari ale expresiei.

    mie imi place f mult povestioara. ma rog, am zis=o cam foarte creepy, dar cand o zic live suna mai cute :D

    ReplyDelete